Get Adobe Flash player

 

Strategii Antibullying si Antidiscriminare

Contextul in care am elaborat acest proiect tine de escaladarea violentei si agresivitatii din scoli, al aparitiei si dezvoltarii foarte rapide a bullyingului si discriminarii, complicarea si nuantarea tuturor acestor fenomene prin intermediul internetului care da bullyingului si discriminarii alte dimensiuni. In acelasi context profesorii si parintii se confrunta cu situatii pentru care nu au un repertoriu de abordare, nu recunosc bullyingul si nu au cum sa construiasca strategii de prevenire si combatere.  Crearea unui cadru integrat impotriva bullyingului la nivel europen si a unei retele in  fiecare din tarile partenere presupune realizarea  structurilor interne de primire. Si in acest context, aspectul cel mai important este pregatirea resursei umane, singura capabila sa elaboreze si sa puna in practica strategii antibullying. 

Proiectul Strategii Antibullying si Antidiscriminare(SABAD)  isi propune ca, prin parteneriat strategic , sa identifice abordari inovatoare, integrate ale diversitatii, sa dezvolte competentele sociale si civice a 100 de elevi, 20 de profesori si 20 de parinti din fiecare scoala participanta la proiect pentru a recunoaste si a preveni fenomenul de bullying. Obiective specifice.  Proiectul isi propune:

1. sa elaborareze  o politica scolara  antibulling in functie de problemele cu care se confrunta,

2. Cresterea gradului de constientizare a elevilor, profesorilor si parintilor cu privire la fenomenelor  de bullying si discriminare

 3. Furnizarea de informatii, ajutor si suport pentru  profesori, consilieri, directori  din fiecare scoala participanta la proiect pentru a raspunde adecvat bullyingului,

4. Asigurarea suportului psiho-emotional pentru  elevi actori in comportamente bully(agresori,victime sau martori),

 5. Realizarea  de activitati model de prevenire a comportamentelor de tip bully.

Proiectul se desfasoara pe durata a 2 ani(2017 – 2019) si are ca parteneri Scoala Álfhólsskóli din Kópavogur  Islanda, Colegio Cooperativa Mirasur din Pinto  Spania, I Liceum Ogolnoksztalcace im. Zygmunta Krasinskiego w Ciechanowie  Polonia, Scoala  Gel Koropioudin KOROPI  Grecia si Erdem Bayazit Anadolu Lisesi din  Ankara Turcia.

Activitatile prin care vom realiza obiectivele vor include fostele si actualele victime ale bullyingului(fie in rol de agresor, victima sau martor) pentru a le oferi sansa de a-si recapata stima de sine si de a deveni surse de diseminare a comportamentelor prosociale. Contactul cu elevi din alte tari le va permite sa observe si sa analizeze cum se comporta, cum invata, cum se raporteaza la discriminare si agresiune, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra vietilor lor. Acesti elevi ar putea deveni un grup de coeziune, capabil sa impartaseasca ideile, experientele si preocuparile intr-un grup on-line pe care-l vor crea ei insisi.

Impactul pe care il preconizam se refera la peste 4500 de persoane din cele 6 tari. Sunt 4215 de elevi in cele 6 scoli si 45o de profesori. Impactul se concretizeaza in: 10 sesiuni de informare, 6 workshopuri antibullying adresate elevilor, profesorilor si parintilor, 6 sesiuni de pregatire a profesorilor , 500 de elevi din scoala informati asupra fenomenului de bullying, 30 de elevi instruiti si antrenati sa se implice ca mediatori si mentori cyber-bullying, 20 de profesori pregatiti sa desfasoare activitati de prevenire a bullyingului, 30 de parinti invatati sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si relationare cu copiii lor, 5 activitati eveniment in Saptamana antibullying, 900 de elevi din scolile din comunitate informati despre oportunitatea Erasmus+, despre obiectivele si rezultatele proiectului in Stafeta antibullying, 20 de CD-uri distribuite colegilor din celelalte scoli cu materialele elaborate in proiect, 1 campanie de informare in comunitate(flash mob si Teatru Forum), o conferinta de lansare si o conferinta finala, 4 comunicate de presa, 6 articole in presa, 1 brosura de informare elaborata, 200 de pliante distribuite, 100 de afise cu mesaje antibullying, 50 de tricouri inscriptionate cu mesaje antibullying, 4 parteneriate semnificative la nivelul comunitatii pentru realizarea de echipe multiprofesionale de prevenire si combatere a bullyingului. Toate acestea vor creste gradul de constientizare a elevilor, profesorilor, parintilor si comunitatii cu privire la efectele negative ale bullyingului pentru dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor pe termen lung si vor schimba atitudinea si practicile din scoala si comunitate. Procedurile, practicile si materialele elaborate in proiect ar putea fi transformate in politici la nivelul mai multor scoli din tarile implicate in proiect.

Mai multe informații despre proiect și despre rezultatele acestuia puteți găsi pe site-ul proiectului https://antibullyingsabad.eu/ sau pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SABAD-136836623703870/