PC, virusul copilariei

Locul de intalnire al elevilor CNAV care pot discuta aici tot ce doresc dar fara a iesi din topic.
Post Reply

La ce varsta ar trebui sa le se permita acces nerestrictionat copiilor la computer?

Orice varsta
1
5%
7-8 ani
2
11%
12-13 ani
5
26%
15-16 ani
9
47%
peste 18 ani
2
11%
 
Total votes: 19

User avatar
PopaDaniel
Posts: 77
Joined: 23 Nov 2004 15:19
Nume: Popa
Prenume: Daniel
Clasa: Profesor

PC, virusul copilariei

Post by PopaDaniel »

PC, virusul copilariei


Calculatorul este pentru copil si prieten, si dusman. Prieten, pentru ca reprezinta o vasta sursa de informatii. Dusman, pentru ca duce la dependenta de jocuri, dureri de spate si probleme oculare. Calculatorul castiga din ce in ce mai mult teren in preferintele copilului in defavoarea jocului in aer liber sau chiar a televizorului. Mirajul calculatorului consta in posibilitatea pe care i-o da copilului sa il comande. Cu un simplu click, copilul are puterea de a face ce vrea cu obiectul din fata lui, are placerea de a se juca, are capacitatea de a se identifica cu personaje la care viseaza. Astfel, se creeaza o veritabila relatie copil-calculator, din care copilul se desprinde cu dificultate. Si atunci este bine ca acest produs al tehnicii moderne sa stea 24 de ore din 24 in camera copilului? Pentru a afla raspunsul am apelat la psihologul Stefania D. Nita, profesorul de informatica Rodica Cherciu, oftalmologul Cristian Moraru si ortopedul Gheorghe Popescu.

Calculatorul este un obiect pe care copiii il folosesc cu drag si spor pentru a se juca, pentru a comunica pe messenger cu prietenii, pentru a descarca filme si muzica. Si nu in ultimul rand sunt tentati sa acceseze site-uri pentru adulti. Si mai putin privesc calculatorul ca pe o sursa de informatii. Chiar si atunci cand folosesc Google pentru a face referate, copiii se multumesc sa tasteze copy/paste si lucrarea este gata. Ceea ce nu este altceva decat o alta forma de a copia.

Calculatorul aflat in camera copilului reprezinta o ispita permanenta. Cand are acces direct la jocuri si la internet, evident copilul va fi tentat sa stea in fata calculatorului pana la ora 1:00-2:00 noaptea. Si atunci, intregul lui ritm de viata se da peste cap. Nu vrea sa se trezeasca dimineata, iar la scoala doarme cu capul pe banca. In plus, acasa are de facut lectii, dar calculatorul de alaturi il ispiteste la jocuri si temele sunt facute pe fuga. Calculatorul iese invingator si in relatiile cu familia, parintii, fratii, surorile, prietenii de aceeasi varsta. Copilul se inchide in camera si sta ore in sir in fata ecranului.

Tocmai de aceea este de preferat ca acest produs al tehnicii moderne sa intre in posesia tanarului o data cu majoratul. Psihologul Stefania D. Nita face chiar o analogie intre a avea calculator in camera si obtinerea permisului de conducere. Ambele cazuri implica responsabilitati care pot fi asumate numai dupa varsta de 18 ani.

Psihologul Stefania D. Nita admite ca, intr-adevar, calculatorul conectat la internet este o enciclopedie virtuala, care ii ajuta pe copii foarte mult la invatat. Numai ca ei inca nu au formate acele repere de asumare a responsabilitatii, astfel incat sa-si imparta in mod echitabil timpul intre jocul pe calculator si activitatile pentru scoala. Aici intervine rolul adultului. Parintilor le revine datoria de a controla prezenta copilului in fata calculatorului, astfel incat acesta sa aduca beneficii dezvoltarii copilului. Cum se face acest lucru? Prin supraveghere din umbra, fara certuri, fara constrangeri, fara prea multi de "trebuie". Pentru ca impunerile nu au nici o sansa de castig in fata unui copil al carui prieten este calculatorul. Ganditi-va: copilul da un singur click si primeste acordul. Calculatorul nu-i refuza nici o placere. Pe cand de la parinti primeste in permanenta "Nu!". Ce va alege copilul: refugiul in lumea virtuala a calculatorului, in care se simte cel mai puternic, sau pedepsele si certurile parintilor? De aceea, calculatorul nu va fi interzis, ci doar utilizat cu masura. Prin comunicare si maiestrie, parintele poate gasi parghiile de a pune de acord placerea copilului de a se juca la calculator cu alte activitati.

ORELE DE INFORMATICA

PHOTOGRAPHER’S CHOICE/GETTY/GULIVER
Nu doar sanatatea este afectata de utilizarea excesiva a computerului, ci si educatia, ne avertizeaza Rodica Cherciu, profesor de informatica si director adjunct al Colegiului National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti. "Computerul este foarte util, dar atata vreme cat este folosit cu masura, indiferent de varsta utilizatorului", spune profesorul. In activitatile scolare, computerul este de un real ajutor elevului. Mai nou, lectiile le sunt prezentate copiilor pe calculator sub o forma mult mai atractiva decat in manuale. "Demonstratiile, animatiile s-au dovedit foarte utile in a explica elevului un rationament, metoda dovedindu-se mult mai eficienta decat clasica predare la tabla", ne spune prof. Rodica Cherciu. Orele petrecute la scoala in fata calculatorului se desfasoara sub supraveghere, insa ce se intampla cand micutul ajunge acasa? Ideal ar fi ca parintii sa supravegheze copilul, insa in cele mai multe cazuri ei nu au timp. Rezultatul? "Am cunoscut copii care nu stiau sa citeasca din motiv ca isi faceau temele dand doar cateva clickuri pentru a copia referate de pe internet", spune prof. Rodica Cherciu, care recomanda parintilor sa tina calculatorul in sufragerie, si nu in camera pustiului, cel putin pana la varsta liceului. Tot parintii sunt cei care trebuie sa stabileasca un program.

"Excepand situatiile in care copilul trebuie sa efectueze o tema cu ajutorul calculatorului, el nu trebuie sa petreaca in fata monitorului mai mult de o ora zilnic." O alta problema pe care prof. Rodica Cherciu o semnaleaza este riscul de izolare. Un copil care sta ore in sir in fata calculatorului se insingureaza, se indeparteaza de colectiv. "Sunt numeroase cazurile de copii pierduti de lumea reala, care traiesc intr-o lume virtuala, fara sa fie capabili sa se integreze in societate", semnaleaza prof. Rodica Cherciu.

DE CE SUNT COCOSAT
Sa incepem cu o veste buna. Zic specialistii ca nu prea sunt argumente care sa faca laptopul sau calculatorul vinovat de durerile de spate. Si ca, de fapt, pozitia incorecta la calculator produce neplaceri. Si hai sa vedem realitatea: tot mai multi copii stau din ce in ce mai multe ore in fata calculatorului sau cu laptopul in brate, in pozitii incomode, generatoare de dureri. Evident ca, daca micutii si chiar adolescentii nu respecta recomandarile potrivit carora dupa fiecare ora de stat in fata calculatorului sa faca cateva miscari fizice benefice sistemului osos si muscular, consecintele vor fi vizibile. In aceste conditii este explicabila frecventa in crestere a cifozelor, a lombalgiilor la copii si adolescenti.

Medicul ortoped Gheorghe Popescu avertizeaza ca statul prelungit in fata calculatorului, in pozitii vicioase, creeaza diferente de presiune asupra coloanei, ceea ce are ca urmare dezvoltarea inegala a acesteia. Imaginea curenta este cea a unui copil aplecat peste claviatura, cu ochii in ecranul computerului. Rezultatul: un copil cu coloana vertebrala deformata, caruia unii rautaciosi ii vor spune "cocosatul". Si aceasta deoarece are alura unui batran adus de spate.

Medicul Gheorghe Popescu spune ca, de regula, cand apar durerile de spate, deja este tarziu. Acesta este semnalul ca adolescentul are coloana vertebrala deformata.

Pentru diminuarea riscurilor au fost stabilite reguli care ii ajuta pe copii sa faca din calculator un amic. In primul rand, parintii vor avea grija sa instaleze calculatorul intr-un spatiu luminos, la o inaltime adecvata, care sa permita accesul usor. Foarte important este de retinut ca nu fotoliul, ci scaunul este recomandat pentru statul la calculator. Muschii, umerii si spatele vor fi relaxati. Calculatorul presupune o activitate repetitiva, in care sunt antrenate degetele, bratele, umerii. Pentru a preveni aparitia unor tulburari la nivelul muschilor sau articulatiilor, trebuie ales un mouse adaptat marimii mainii copilului, iar accesul la claviatura sa fie cat mai usor.


RESTRICTII. Parintii pot stabili restrictii copiilor prin instalarea de programe speciale, care nu permit accesul pe anumite pagini de internet. "Noua lume care acum se deschide copiilor trebuie legiferata. Masuri ar trebui sa ia atat creatorii de site-uri, cat si parintii sau profesorii", este de parere prof. Rodica Cherciu. In Japonia, toate e-mailurile primite de elevi sunt atent selectionate de un angajat al scolii pentru a-i proteja pe acestia.

MESSENGER. Comunicarea prin messenger creeaza in mintea tinerilor tot felul de scenarii despre cel de dincolo de ecran. In acest mod, nu atat comunicarea verbala este afectata, cat comunicarea nonverbala si posibilitatea de a-l percepe pe celalalt in realitatea lui. Nu exista un schimb autentic emotional in aceasta comunicare. Pe de alta parte, apare si sentimentul de protectie. In fata calculatorului, tanarul scapa de inhibitii, poate spune orice pe messenger, poate gandi orice, se poate manifesta oricum, pentru ca celalalt nu il vede, nu il aude. Deseori se intampla ca tineri foarte volubili pe messenger, in momentul in care sunt fata in fata, sa nu poata scoate doua vorbe. Sau sunt copii care se descurca excelent pe messenger, dar habar n-au sa se joace cu mingea, de exemplu, cu alti copii. Astfel, calculatorul fura din beneficiile copilariei si din beneficiile relatiilor dintre oameni.

OCHI. Micii internauti nu vor avea probleme de vedere numai din cauza calculatorului, arata dr. Mircea Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, de la clinica Oculus. Totusi, copiii care isi petrec nopti intregi cu jocurile pe calculator acuza simptome cum sunt: inrosirea ochilor, vedere incetosata, dureri de cap, pe scurt, oboseala oculara. Oftalmologul le recomanda acestora sa pastreze o distanta de 80 cm intre ochi si monitor si sa faca pauze la fiecare doua ore petrecute in fata calculatorului. In cazul in care oboseala oculara persista, este recomandata folosirea unor ochelari fara dioptrii, cu lentile antireflex.
(Oana Antonescu, Andrada Floria, Steluta Indrei-Jurnalul National,10 oct.2006)
y0ga

Post by y0ga »

deci... copiii sub 12-13 nu ar trebui sa aibe acces la computer, sunt chestii mai utile de facut la varsta respectiva.
User avatar
material_girl
Posts: 146
Joined: 04 Oct 2006 18:35
Clasa: Vizitator
Location: somewhere over the rainbow
Contact:

Post by material_girl »

Eu cred ca o mare parte din vina pentru problemele de diferita natura a copiilor care au acces la computer inca din copilarie o au parintii. Nu sunt de acord cu cei care le interzic in totalitate accesul dar nici cu acei care uita ca au trecut ore in sir de cand copilul lor sta in fata monitorului.
I'm not crazy! My reality is just different than yours!
alexandru

Post by alexandru »

totusi 15-16 ani...la ce am putea folosi calculatorul in mod util pana la aceasta varsta? Plus ca, pana la o varsta asemanatoare (cativa ani mai mici) poate se formeaza personalitatea copilului...un lucru foarte important in viata si in plus ce e mai amuzant si ma sanatos? sa stai in casa cu ochii-n monitior ca o floare in sera urmarind cum il bat pe unul si altul sau sa iesi afara sa joci ceva in are liber. Sunt multe oportunitati de a te distra afara unele previzibile sau altele spontate. Daca stam sa ne gandim..cei ce nu au avut calculator in timpul copilarie ce le-a lipsit? :?:
bananas

Post by bananas »

eu zik k ar trebui INTERZIS calculatorul pt cei ce nu au implinit 18 ani..
in caz contrar...adiCA CAzul de fatza...intra pushtanii numa la pornoshaguri HARDCORE...ROCCO si alea alea si CA COnsecintze putem observa zi de zi la PRO TV la shtirile de la ora 5 ce se intampla in tzara...
bineintzeles k ar mai fi si violentza in jocuri, pirateria si tot felul de chestii care nu sunt benefice copilului...
parerea mea...ar trebui cenzurat tot c nu tzine de pascal, c++, FOX etc...(asta a fost o gluma...dom` profesor)
dayday
Posts: 2
Joined: 23 Nov 2007 11:19

Post by dayday »

acces nerestrictionat, probabil si nesupravegheat, cred ca cel mai bine ar fi sa li se permita abia dupa 18 ani, cand deja sunt majori si pot sa ia singuri decizii pentru ei. dar pana atunci, ar trebui ca parintii sa intervina si sa faca un program copiilor in care sa aiba acces la calculator, mai au si teme, nu doar asta ar trebui sa fie singura lor preocupare. un sport, o plimbare, cititul unei carti, alaturi de folosirea calculatorului, sunt foarte bine venite ca activitati de petrecere a timpului liber.
User avatar
Uliu
Posts: 14
Joined: 22 Jan 2010 22:58
Nume: OANA
Prenume: Iuliu-Maximilian
Clasa: Vizitator

Re: PC, virusul copilariei

Post by Uliu »

La inceputul anului curent (2010) in Romania au avut loc doua evenimente tragice pe fondul dependentei de calculator... and counting :twisted:
Image
User avatar
bismarck
Posts: 137
Joined: 13 Oct 2005 09:42
Clasa: Vizitator
Contact:

Re: PC, virusul copilariei

Post by bismarck »

Da ?
Bine, te poti astepta la orice tinand cont de ce s-a mai intamplat, dar chiar nu stiam. Poti sa dai un link, ceva ?
User avatar
Uliu
Posts: 14
Joined: 22 Jan 2010 22:58
Nume: OANA
Prenume: Iuliu-Maximilian
Clasa: Vizitator

Re: PC, virusul copilariei

Post by Uliu »

Am trimis link-uri prin MP.
Image
PanteraRoz

Re: PC, virusul copilariei

Post by PanteraRoz »

Care e on topic, da-i sa mearga!
Post Reply